Премини към основното съдържание

NIKE Air Max

NIKE Air Max: Историята на една легенда

Емблематичен стил и безкомпромисен комфорт - това означава NIKE Air Max - може би най-известният модел маратонки, който американските експерти по спортни обувки са проектирали до днес. Моделът NIKE Air Max 1 е представен за пръв път на 26 март 1987 г., а 33 години по-късно, през 2020 г. на световна популярност се радват както новите издания на оригинала, така и следващите поколения Air Max от NIKE. Легендата в света на маратонките се предлага във варианти за жени и мъже, за деца и тийнейджъри, с голямо разнообразие от екстри, и дори като персонализирани модели. Това, което характеризира стила на всички колекции на NIKE Air Max, от самото начало до наши дни, е абсолютно революционният дизайн на подметката: Тинкър Хатфийлд, професионален проектант и, наред с други неща, създател на маратонките NIKE Jordan, интегрира Air елемент (въздушна възглавница) в подметката на Air Max 1, който за разлика от другите маратонки, не е поставен незабележимо, а напротив – позициониран е ясно видим. Дизайнерът е вдъхновен от прозорците на парижкия музей на изкуството „Жорж Помпиду“, който позволява да се надникне отвън във вътрешността на сградата.

Култовите маратонки: Air Max от NIKE

Всъщност видимо разположената въздушна възглавница, която се превърна в запазена марка на всички маратонки NIKE Air Max, е много повече от дизайнерски трик. Системата за сгъстен въздух осигурява фантастично омекотяване и пружиниращо усещане при бягане - нищо чудно, че технологията NIKE Air се използва и в производството на професионалните маратонки на марката, например модела Pegasus edition. Обратно към култовите маратонки: Не само спортисти, но и хип-хоп музиканти и артисти, известни личности и фенове на сникърсите оценяват Air Max от NIKE поради отличните му качества и, не на последно място, подчертано грубоватия му силует. Понякога ентусиазмът се проявява и в твърде крайни форми - след пускането на NIKE Air Max 95, с дизайн наподобяващ човешки гръбнак, и то на доста висока цена, в Япония настъпва такава треска за въпросните маратонки NIKE, че те биват дори откраднати от собствениците си, защото били считани за символ на висок статус. От предшественика NIKE Air Max 95, един чифт дори е произведен лично за тогавашния президент на САЩ, а неговия наследник - моделът Air Max 97 придобива дори още по-голяма популярност. Външният му вид е вдъхновен от толкова разнообразни елементи като напр. капка вода, разпръсната в езерце и дори е взаимствана формата на високоскоростен влак. Той е и първият модел NIKE Air Max, с въздушна възглавница, разположена по цялата дължина на маратонката.

NIKE Air Max – Must-have за всеки фен на маратонките

NIKE стартира новаторска серия от модели с Air Max Plus: маратонката, известна още като NIKE Air Max Tuned, лансирана за първи път през 1998 г., която впечатлява със своя футуристичен силует, ярки цветове и стабилизиращ и амортизиращ гумен елемент в подметката, включен като допълнение към въздушната възглавница. Маратонките Nike Air Max Plus се предлагат и като усъвършенствана нова версия в различни привличащи погледа цветове. Други известни представители от семейството на Air Max от NIKE: първите издания, които се търгуват сред колекционери, понякога на изключително високи цени, са тези с по-големия размер на въздушната възглавница на подметката. Air Max 200, както и лансираният през 2018 г. NIKE Air Max 270, който осигурява ефективна амортизация дори при 270 градуса завъртане на петата. Дамите и господата, които предпочитат минималистичния стил, фината кройка и дискретните цветове, Air Max Oteko или са фенове на редуцирания дизайн NIKE Air Max Motion, биха оценили почти безшевната горна част и особено високата дишаща способност. Както подсказва името на продукта NIKE Air Max Thea са дамски маратонки, които са не толкова грубовати, но благодарение на шок-абсорбиращата технология Air, предлагат същия комфорт както унисекс колекциите. Оборудвани с особено ефективна амортизация, еластичната Flywire (фина мрежа) и назъбена подметка, NIKE Air Max Sequent не само впечатлява като лайфстайл маратонка, но и като маратонка за бягане, предназначена за бързи спринтове. Един от най-младите членове на семейството на NIKE Air Max е стилният Air Max 2090 - ново издание на легендарния Air Max 90, който продължава историята на успеха на култовите маратонки, благодарение на фантастични цветови комбинации и ефекти, подобреното омекотяване и много други екстри, като система за бързо завързване и прозрачна мрежа.